La Histioria Santanera

De familie Santanera uit Godlinze,

De familie Santanera uit Godlinze is een opvallende Italiaanse familie in de provincie Groningen. Een hechte familie met een goede naam die groots durft te dromen. Hoe vader Bruno destijds begon in Godlinze en wat zoon Roberto vandaag de dag onderneemt, is de moeite van het vertellen meer dan waard.

Zowel de familiegeschiedenis als ook het familiewapen van de Santanera’s is onalledaags. Het familiewapen heeft door een amoureuze verhouding van Francesco Santanera een Zweeds tintje gekregen. Francesco Santanera had in de 15e eeuw een verhouding met koningin Christina van Zweden. Zij heeft hem later de titel van Markies verleend. Het familiewapen heeft net als de familie een Europees fundament.

Zo vertrok Bruno Santanera, geboren in 1937, begin jaren zestig vanuit Turijn naar Amsterdam. Turijn was internationaal bekend door de familie Agnelli die Fabbric Italiana Automobili Torino, in 1899 oprichtte.
Bruno wilde in Amsterdam zijn eigen carrosseriebedrijf starten en werd daarbij geholpen door zijn werkzaamheden als plaatwerker, zijn ervaringen in Turijn en zijn passie voor mooie auto’s.
Al snel werd het bedrijf een daverend succes mede doordat de auto’s met de hand werden gemaakt, wat destijds een unicum was in Nederland. Toch besloot Bruno, begin zeventiger jaren, om samen met zijn Amsterdamse vrouw Ina en de 5 kinderen naar Noord Groningen te verhuizen. Het was de tijd dat koningin Juliana de Eemshaven roemde en prees tot hét industriegebied van het Noorden.
Bruno zag mogelijkheden en tegelijkertijd had hij in Groningen de kans om zijn kinderen te laten opgroeien in een omgeving zonder drugs en criminaliteit. In het fraaie dorpje Godlinze kocht Bruno een stuk grasland. Om het geheel wat te versieren plaatste hij er marmeren beelden die hij via een vriend uit Italië liet overkomen. In Nederland waren deze beelden nog vrij onbekend en onverwacht veel belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Door dit grote aantal bezoekers kreeg Bruno al snel de bijnaam “marmerkoning van Godlinze”.

De enorme toestroom van nieuwsgierige mensen uit het hele land en de toen nog amper bestaande horeca in Godlinze, gaf Bruno het idee om een van zijn twee panden te verbouwen tot een horecagelegenheid. Het lag immers in zijn Italiaanse aard om het gasten naar de zin te maken. Oorspronkelijk was dit een pand voor de opslag van materialen voor het carrosseriebedrijf. Geïnteresseerden die naar Godlinze kwamen, konden nu ook een kopje koffie drinken en van een gebakje genieten. De voor eigen plezier uitgestalde souvenirs en mineralen uit Italië trokken ook veel aandacht en al snel ontstond er een winkel. Uiteindelijk hebben meer dan een miljoen mensen in de jaren zeventig de opvallende beeldentuin in Godlinze bezocht.

De op één na jongste zoon Roberto, heeft de horecagelegenheid geleidelijk aan uitgebouwd en verbouwd tot het huidige “Klein Italië”. Klein Italië is een partycentrum en een prachtige stek om een feest of een receptie te organiseren. Onder hetzelfde dak bevindt zich vandaag de dag ook Ristorante Dell’Arte en eetcafé ’t Kippehok. Elk met zijn eigen terras uitkijkend over het prachtige Godlinze en de betoverende beeldentuin. Het afbouwbedrijf “Start en Finish” van Roberto heeft al deze verbouwingen en verbeteringen gerealiseerd.

Het tweede pand kreeg ook een andere bestemming dan destijds in Amsterdam was bedacht. Bruno vestigde hier zijn eigen magnetomineraalpraktijk waar gebruik gemaakt wordt van magnetische velden en de helende werking van mineralen. Wereldwijd zijn er meer dan 700.000 mensen die profijt hebben gehad bij de magnetomineraaltherapie. Ook de BioStabil 2000 werd een succes. Dit prachtige kleinood stabiliseert en reguleert de overtollige elektrische spanning in ons lichaam.

Wilt u meer weten over de praktijk en de Biostabil 2000,
kijk dan op de website, www.biostabil.net

Succesvolle ondernemingen van Santanera,

Eau de Symbol. Een geurenlijn voor mannen en vrouwen,

Hart van goud is een nieuw en werkzaam sieraad wat in 2010 op de markt verscheen. Samen met de geneeskrachtige werking van edelstenen en mineralen is dit een prachtig collier. 

Na de jarenlange en intensieve samenwerking tussen vader en zoon, neemt Roberto nu geleidelijk aan de leiding van het bedrijf over. De beeldentuin is nog altijd een trekpleister en bevat ornamenten daterend vanaf 1600. De vele gasten worden nog altijd hartelijk ontvangen en verwend in eetcafé ’t Kippehok, partycentrum Klein Italië en Ristorante Dell ‘Arte. Roberto is kok, DJ, restaurateur maar bovenal een voortreffelijk gastheer.

Naast zijn voortreffelijke gastheerschap heeft Roberto ook volop ideeën als ondernemer. In 1997 bedacht hij Eau de Symbol. Een geurenlijn voor mannen en
vrouwen, gebaseerd op de persoonlijkheid en het sterrenbeeld van de gebruiker. In totaal 12 geuren voor zowel mannen als vrouwen en is de meest uitgebreide parfumlijn ter wereld.

Net als zijn vader heeft Roberto bewezen een markant en gepassioneerd ondernemer te zijn. Vanuit Godlinze leidt hij zowel de horecabedrijven als ook de praktijk voor magnetomineraaltherapie. Met passie en volop ideeën gaat hij aan de slag en niet voor niets stond de titel “dit is niet mijn werk maar mijn leven” boven een interview met hem in het ondernemersblad Business Noord Nederland.

Ook met de andere kinderen gaat het goed. Zij leven en werken met minstens zoveel temperament als vader Bruno en de familie is nog altijd hecht. Zij hebben veelal buiten Godlinze ook hun dromen gerealiseerd. Wel staan ze altijd klaar voor Roberto en andersom is dit ook het geval. Vader en moeder Santanera doen het wat rustiger aan en genieten meer en meer van hun vrije tijd. Uit bovenstaande geschiedenis blijkt de gedrevenheid en de wil om dromen werkelijkheid te laten worden. Geen voor de hand liggende weg voor een Italiaan in Nederland.

Wilt u zelf eens een kijkje komen nemen in Godlinze,
dan nodigt Roberto u van harte uit. Tegelijkertijd kunt u ook genieten van zijn onovertroffen kookkunst en gastheerschap.

Pieter Huistra in rondje Euroborg, gesponsord door Santanera.nl

Contact

Locatie

Allersmaweg 2
9908 PD Godlinze

Gegevens
Openingstijden

Zaterdag 17:00 – 22:00
Zondag 17:00 – 22:00

(Andere dagen alleen op afspraak)

Volg ons
error: Content is protected !!